Далеч сме от газова връзка с Турция, казва Бойко Борисов 18.05 | 17:33

Тепърва има да се върши работа, добавя премиерът

От Ивайло Ачев

Интерконекторните връзки са далеч от реалността. Това каза премиерът Бойко Борисов след тристранната среща с турския премиер Реджеп Ердоган и катарския министър-председател Хамад бин Джасим Ал Тани в резиденция "Евксиноград” във Варна, предаде Агенция "Фокус".

Борисов посочи, че това се дължи на факта, че Турция може да даде газ на България само при критична ситуация. Съответно Катар продава газ в райони, където си има свои пазари.

Борисов обаче подчерта, че сегашната действителност е такава, че България има възможност да работи във всички тези проекти, които са договорени с Катар, да се съинвестира в нашия регион.

"Затова казвам, че ако съумеем да изиграем добре картите си, говоря България като държава в момента, и съумеем да стартираме тези няколко проекта и консорциуми и съответно инвестиции, които Катар ще направи отделно от Турция, след това ние ще можем да стъпим и в трети страни”, посочи още министър-председателят.

Той добави, че двамата премиери на Турция и Катар са се отзовали на поканата означава, че България има редкия шанс да се възползва.

Магистрала Свиленград – Русе

В четвъртък, 24 май, ще има среща между министрите на България, Катар и Турция, на която ще се обсъжда доколко е рентабилен проектът.

Магистралата Свиленград - Русе не е включена в европейските транспортни коридори и България не може да получи европейско финансиране за нея. Затова, ако бъде построена от консорциум, преминаването по нея ще се заплаща с тол-такси.

Най-вероятният изход е да се създаде съвместна компания, която да изгради магистралата.

За пръв път идеята за този проект беше оповестена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В началото на месеца тя съобщи, че се предвижда изграждането на трасе по маршрута Русе – Велико Търново – Свиленград – Истанбул. Така европейският коридор номер 9 ще свързва по-бързо Босфора с Одеса.

По време на срещата между Борисов, Ердоган и Ал Тани са били споменати и добрите взаимоотношения с Русия, която има голяма роля в Арабския свят. "Всеки, който ви говори различно по тази тема, е в сферата на добрите пожелания, някога да се случи”, заяви премиерът Бойко Борисов.  

Водещи

Най-четени