Даниела Бобева: Гражданите няма да загубят нито лев 21.06 | 15:20

Наводненията може да имат последствия за икономиката

От Мина Стойчева

"Правителството подкрепя действията на Българската народна банка (БНБ). Няма да допуснем гражданите да загубят нито 1 лев.” Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в Дарик Радио. Тя потвърди още, че общата сума, която държавните предприятия имат в "Корпоративна търговска банка" АД в момента е в размер на 130 млн. лв.

По думите на Бобева предприетите от БНБ действия са били адекватни и навременни. "Много от централните банки не успяха да овладеят кризата с кредитите в чужда валута, като Унгария и Австрия, например. Българската банкова система бе предпазена и от друг системен риск - масовото заемане на средства в щатски долари”, коментира вицепремиерът.

Що се отнася до многобройните коментари по отношение на банковата система, които излязоха в медийното пространство в последно време, Даниела Бобева призова този въпрос да не бъде коментиран от неспециалисти.

Заедно с това вицепремиерът говори за обстановката в бедстващите райони в Североизточна България след сериозните наводнения там. По нейните думи като една от причините за трагедията във Варна може да се посочи незаконното строителство.

Според Даниела Бобева резултатите от потопа ще окажат негативно влияние върху икономиката. Причина за това ще са разрушенията на инфраструктурата, както и щетите, нанесени върху реколтата. Заедно с това тя смята, че ситуацията може да рефлектира и върху морския туризъм.

На въпросът какво ще се случи с "Южен поток", вицепремиерът отговори, че проектът представлява интерес за няколко държави. "Австрийският канцлер, например, е казал, преди посещението на президента Владимир Путин за подписване на договор за създаване на проектна компания, че Южен поток е приоритетен проект за Европа. Още в началото на преговорите на настоящето правителство с Русия премиерът Пламен Орешарски обяви, че този проект ще се реализира при спазване на европейските правила”, коментира тя.

По отношение на газовите доставки Даниела Бобева подчерта, че няма информация за проблеми с доставките на синьо гориво от руска страна. Тя припомни, че страната ни разполага със запаси в хранилището в Чирен, а заедно с това вече се работи по три проекта за газопроводни връзки с Гърция, Турция и Сърбия.

Водещи

Най-четени