Данък „уикенд“ и за богаташки къщи - "офиси" 19.04 | 21:44

Паралелно с това ще следи кой собственик ползва служебната кола за лични цели

От iNews.bg

Паралелно с проверките за платения данък "уикенд" за леките коли, НАП оценява риска от това, да има скъпоструващи имоти, скъпоструващо имущество, за което се знае, че се използва за лични цели. Това обяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров, цитиран от БНТ.

"Откъде знаем? Ами например има множество недвижими имоти, които се декларирани като офиси, но в тях всъщност са регистрирани с постоянните си адреси собственикът и децата му, и съпругата му, и всички останали", обясни той.

Санкцията ще бъде една – фирмите и собствениците-нарушители ще трябва да възстановят ДДС на държавата, но с лихви. Те ще имат право да обжалват тази санкция пред съд. В крайни случаи, може да се стигне до ревизии.

Вчера стана ясно, че данъчните са започнали проверки на фирми – собственици на 5500 луксозни автомобила в цялата страна. Колите са декларирани само за служебно ползване, което дава право на собствениците им да ползват данъчен кредит в пълен размер. Данъчните обаче се съмняват, че някои бизнесмени си връщат неправомерно ДДС. Проверките идват, след като в началото на годината заработи т.н. данък "уикенд", който задължава фирмите да посочват пред НАП кои активи ползват за служебни, и кои – за лични нужди.

От НАП са направили нещо наистина хитро – сравнили са данните, с които разполагат за въпросните автомобили, с масива информация за годишните технически прегледи от системата на Автомобилната администрация. Така е станало ясно, че тези автомобили, които струват стотици хиляди левове, са навъртели стотици хиляди километри.

Декларирани само и единствено за служебно ползване, обаче, те събуждат съмнение у данъчните, че това не е съвсем така и сега започват проверки. Проверките ще установяват ползват ли се тези автомобили и за лични нужди и декларирано ли е това счетоводно.

Водещи

Най-четени