Данъчни облекчения за младите семейства с ипотечен кредит 13.02 | 11:47

Вижте условията, на които трябва да отговаряте

От Десислава Маданска

Млади семейства, теглили ипотечни заеми, могат да получат обратно платените си данъци. От Националната агенция за приходите (НАП) отчитат, че и през тази година един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимия данък.

Условието е да се подаде годишна данъчна декларация, към която да се приложи документ, издаден от банката, от която е теглен заем. В документа трябва да е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на данъчното облекчение е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.

За да се ползва данъчното облекчение, трябва да са изпълнени едновременно няколко условия. Едното е договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак. Гражданският брак трябва да е сключен към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства. Също така поне единият от двамата съпрузи не трябва да е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит. Ипотекираният имот пък трябва да е единствено жилище за семейството през данъчната година. Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита. Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата. Нужно е и лицето да представи писмена декларация от съпруга или съпругата, че няма да ползва данъчното облекчение за 2013 г.

От приходната агенция обясниха, че данъчното облекчение се ползва с подаването на годишна данъчна декларация до 30 април 2014 г. в офиса на НАП по постоянен адрес.

Ако при проверка на декларациите, в резултат на това, че се ползва облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на приходната агенция ще изготвят официален писмен документ – акт за прихващане или възстановяване. В него ще бъде описан размерът на данъка за възстановяване и, ако има, неплатени данъчни задължения - също. Сумата от данъчното облекчение се прихваща, ако са налице дългове към бюджета, или се възстановява по посочената банкова сметка, в случай че няма неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служителя на НАП и от лицето, ползващо данъчното облекчение. 

Водещи

Най-четени