Данъчни "осветиха" скрити данъци и осигуровки за 152 млн. лева в Пловдив 18.06 | 13:01

Задължения укриват най-вече дружествата, които търгуват на едро

От Ралица Стоянова

Укрити данъци и осигуровки за над 152 милиона лева установиха инспекторите от териториалното бюро на агенцията за приходите в Пловдив. Това стана по време на извършените около 1 000 ревизии от януари до сега.

В 92% от ревизираните дружества са установени допълнителни данъчни и осигурителни задължения, като в 678 от случаите става дума за суми над 10 000 лева, информират от НАП.

Най-големи по размер са допълнително установените задължения от данък добавена стойност. "Осветеният" от данъчните ДДС от началото на годината е близо 108 милиона лева. Сумата включва скрити обороти и съответно неначислен налог, отказан данъчен кредит и недоказани вътреобщностни доставки. Разкритите допълнителни задължения по данък "печалба” са около 34 милиона лева, а по плоския данък за физическите лица – 7,9 милиона лева. Разкрити са и 1,5 милиона лева невнесени осигуровки.

В повечето случаи задължения се крият от дружествата, които търгуват на едро, показва анализът на приключилите ревизии. След проверка на 160 търговци в този бранш са начислени допълнителни данъци и осигуровки за почти 70 милиона лева. Не са подминати фирмите от строителния сектор – 106 компании са "спестили” 11 милиона лева, както и търговците на дребно, при които са начислени 6,4 милиона лева.

Обект на ревизии са били още компании, произвеждащи и търгуващи с горива, автомобилни превозвачи, зърнопроизводители, предприятия, занимаващи се с дърводобив и производство на мебели.

Данните са от ревизии, извършени в целия обхват на териториалната дирекция на НАП, който освен Пловдивски регион включва областите Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали.

Водещи

Най-четени