Данъчни ще гледат под лупа камионите с кайсии, ягоди и череши 16.06 | 21:26

Под зоркия поглед на проверяващите попадат и превозваните малини, дини, риба

От Цанка Донкова

Данъчни ще гледат под лупа камионите с кайсии, ягоди и череши. Причина за проверката е съмнения да не се укриват налози при търговията с тези плодове. Общо 53 храни са включени в новия списък с рисковите за бюджета стоки, които подлежат на проверки от новото звено за фискален контрол при внос, износ и при транспортиране във вътрешността на страната, съобщава в. "Стандарт".

Сред тези рискови стоки са и малините, дините, пъпешите и прасковите. Явно в новия списък са включени сезонните плодове, които вече са на пазара или скоро ще се появят. С тези плодове се правят големи обороти, като най-често се продават на пазари в страната, където няма касови апарати. Право да продават без касови апарати обаче имат само селскостопански производители, но не и търговци, които продават внесени от Гърция плодове. Именно затова всеки камион или бус с череши и ягоди ще бъде проверяван.

От началото на годината са направени пунктове за фискален контрол по границите на страната, както и в големите борси и тържища. На тези пунктове служители от новото звено за фискален контрол към НАП проверяват документите на превозваната стока - произхода ѝ, кой е вносител и кой е получател. Ако има подозрения за данъчна измама, може да се иска обезпечение в размер на дължимите за стоката налози.

В новия списък с рискови за хазната стоки влизат и миди, калмари и скариди. Данъчните ще проверяват и превозните средства със сьомга, херинга, сафрид, риба тон, пъстърва и калкан.

Освен плодовете и рибата данъчните ще проверяват и превозните средства със сланина, зехтин и маслини.

Водещи

Най-четени