Данъчните системи по света - кои са най-добрите и най-лошите за бизнеса 20.02 | 12:38

Данъчният “рай” на земята се нарича Малдиви, данъчният “ад” пък е на територията на Беларус

От Георги Георгиев

Навярно на всеки от нашите читатели му се е случвало да попълва данъчна декларация или да помага на приятел или колега в попълването на неговата. Данъчните декларации за фирмена дейност пък сто процента се струват кошмар на всеки, който не е счетоводител. Вероятно дори и някои счетоводители са на същото мнение.

Кои обаче са най-щадящите бизнеса данъчни системи в света? А кои са най-взискателните и изпиващи както нервите, така и парите ви – представяме ви изследване на PricewaterhouseCoopers по въпроса.

В него оценката на дадена данъчна система е направена на базата на три критерия – брой на плащания на данъци годишно, отделени часове за справяне с бюрокрация годишно и общ обем на платени данъци върху всички аспекти на бизнес дейността.

Петте най-привлекателни

Безспорният номер едно в тази категория са Малдивите. Броят на плащанията на данъци годишно е само три, справянето с бюрокрацията се оценява на 0 часа, а общият обем на платени данъци е само 9.3%. На второ място се нарежда Катар, където общият обем на платени данъци е 11.3%, а часовете, прекарани в борба с бюрокрацията, са 36. Трети е Хонконг с 24.1% обем данъци и 84 часа. На четвърто и пето място се нареждат Сингапур и Обединени арабски емирства.

Петте най-непривлекателни

Тук номер едно е Беларус – там обемът на данъци, който се плаща, е 80.4%. Броят на плащанията годишно пък е 82, а прекараните часове в борба с бюрокрацията годишно – 798. На второ място е Централноафриканската република – 54 плащания при 504 часа бюрокрация и цели 203.8% обем на данъци. Трета е Украйна с обем данъци 55.5%, четвърта – Конго, а пета – Чад.

Най-четени