Данъчните тръгват на проверки по пазарите 04.11 | 11:57

Ще се пускат „тайни клиенти“ паралелно с откритите наблюдения

От iNews.bg

Инспектори на звеното за фискален контрол в НАП започват масови проверки в пазарите в цялата страна. Освен тайни покупки, ще бъдат извършвани и т.нар. открити наблюдения, при които служители на НАП следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди. По време на проверките ще се наблюдава отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, допълват от приходната агенция и напомня, че неиздаването на фискален бон се санкционира с до 2000 лв., като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец.

Инспекторите използват също информация от дистанционната връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП, за да открият значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават в работно време на телефона на НАП 0700 18 700 на цена на градски разговор от стационарен телефон и според тарифата на съответния мобилен оператор. Всяка касова бележка, която съдържа QR, може да бъде проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

"Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права", каза по повод започващите проверки директорът на "Фискален контрол" Спас Шишков. 

Водещи

Най-четени