Двама са претендентите за нов шеф на МВФ 14.06 | 16:34

Освен очакваната кандидатура на Лагард, документи подаде и гуверньорът на Мексиканската централна банка

От iNews.bg

Двама са официалните кандидати за нов директор на Международния валутен фонд (МВФ). Процедурата за приемане на документи приключи на 10 юни и сега от фонда ще оценяват получените кандидатури.

Очаквано единият от претендентите е френският министър на финансите Кристин Лагард. Зад нея единодушно застанаха европейските държави. Другият претендент е управителят на Мексиканската централна банка Аугустин Карстенс. В биографията на мексиканеца е вписана и длъжността бивш зам.-директор на МВФ.

По традиция фондът се управлява от европеец, докато шефът на Световната банка е американец. Това правило важи още от създаването на двете институции след Втората Световна война.

В последните седмици обаче се чуват и гласове, които призовават за прекратяване на тази традиция. Индия и Китай например не приеха много добре кандидатурата на Лагард.

Според процедурата, описана от МВФ, сега предстоят интервюта с двамата кандидати. Те ще проведат във Вашингтон, където е и седалището на институцията, и до 30 юни фондът ще бъде с нов директор.

Припомняме ви, че МВФ се оказа без началник след оставката на Доминик Строс-Кан. Той беше арестуван в Ню Йорк по обвинения за сексуални престъпления срещу камериерка в хотела, в който е отседнал. Временно постът се заема от заместника на Сторс-Кан Джон Липски.

Водещи

Най-четени