Двете най-големи газови компании в Северна Америка се обединяват 17.10 | 10:47

Сделката е на стойност 21 млрд. долара, но тепърва трябва да получи разрешение

От iNews.bg

Американската газова компания Kinder Morgan успя да постигне съгласие за сливане с конкурентите си от El Paso Corporation, като стойността на сделката е 21 млрд. долара, предаде Reuters.

Сделката обединява двете най-големи газови компании в Северна Америка, които притежават общо почти 130 хил. километра газопроводи.

Цената, която Kinder Morgan дава за El Paso, е с 37% по-висока от моментната пазарна стойност на El Paso. Ако се включат и дълговете на El Paso, сумата нараства до 38 млрд. долара. Сделката се сключва в момент, в който американските петролни гиганти Exxon Mobil и Chevron разширяват плановете си за добив на шистов газ и петрол от пясъчни структури.

Според Ричард Киндер, главен изпълнителен директор на Kinder Morgan и бивш президент на печално известната Enron, сделката ще доведе до рекордно търсене на газ в САЩ. Повечето анализатори обаче смятат, че ако сделката получи зелена светлина от регулаторните органи, то цената на природния газ веднага ще скочи.

От Kinder Morgan очакват сливането да приключи окончателно в началото на 2012 година, но не е ясно каква позиция имат американските регулаторни органи по въпроса.

Водещи

Най-четени