Девет искат да доставят газ по новата тръба от Гърция 28.04 | 13:06

След одобрение на регулаторите у нас и при съседите, ще се премине и към сключване на договори

От iNews.bg

Девет необвързващи заявления на интерес бяха получени по време на фаза "Изразяване на интерес" от "Ай Си Джи Би" АД – компанията, която отговаря за реализирането на Газопровода Гърция-България (IGB). Заявленията на интерес са за общ капацитет от приблизително 4.3 млрд. куб. метра на година при прав поток от Гърция за България и приблизително 1 млрд. кубика на година за реверсивен поток от България за Гърция.

Компанията "Ай Си Джи Би", отговорна за реализирането на интерконектора, обявява приключването на фаза "Изразяване на интерес" от пазарния тест, провеждан с цел предварително ангажиране на капацитет от газопровода. Крайният срок изтече на 8 април 2016 г., в съответствие с предходни удължавания на крайния срок, одобрени от националните регулаторни органи на България и Гърция, съответно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторния орган за енергетика (РАЕ) в Гърция.

Фазата "Изразяване на интерес" стартира на 14 декември 2015 г. и беше проведена въз основа на указанията, които са издадени съвместно от КЕВР и РАЕ, в съответствие на параграф 6 от член 36 на Директива 2009/73/ЕК "Задоволителният резултат от фаза "Изразяване на интерес" е успешна стъпка за "Ай Си Джи Би" и по-нататъшното развитие на проекта IGB, като част от очакваното еволюция на българския, югоизточния и централноевропейския газов пазар на газ. Наличието на преносен капацитет в IGB също така ще осигури надежден коридор за внос на втечнен природен газ (LNG) чрез съществуващите и планирани нови LNG терминали в Гърция", отбелязват Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, изпълнителни директори на "Ай Си Джи Би" АД.

Пазарният тест ще влезе във втора обвързваща фаза – "Фаза на офериране", след получаване на указания и одобрение на националните регулаторни органи на България и Гърция. Този следващ етап ще осигури процедура, при която ще се потвърди какво ще бъде нивото на реалния ангажиран капацитет въз основа на сключени договори.

Водещи