Девет транспортни жп коридора ще свързват индустриалните зони в Европа 20.10 | 15:38

Нов закон дава тласък на превоза на товари по жп мрежата на Стария континент

От Деляна Петкова

Превозът на товари по железопътната мрежа на Европейския съюз получи силна подкрепа от нов закон за промени в областта. Новата норма беше публикувана днес (20 октомври) в Официалния вестник на ЕС. Текстът предвижда подобряване на качеството и управлението на железопътната инфраструктура в общността. Мрежата ще бъде свързана с международните коридори за превоз на товари и така ще инфраструктурата ще бъде по-конкурентоспособна и по-атрактивна.

Предвижда се изграждането на девет коридора, които ще свързват индустриалните региони н Европа. Подобряването на операциите по коридорите ще бъде резултат от силната координация между управлението на мрежите в областите инвестиции, капацитет и управление на трафика, съобщават от ЕК.

Моето виждане е до 2050 година железопътният транспорт да бъде водещ при превози на товари на разстояние над 300 километра“, коментира комисарят по транспорта Сийм Калас по повод новината за публикуване на текста.

Ако тези коридори бъдат оперативни, те ще доведат до по-голям капацитет на мрежата, а същевременно и до по-добри услуги за потребителите.

Водещи

Най-четени