Декларацията с баркод сама пресмята дължимия данък 14.01 | 12:02

Формулярът вече е достъпен на страницата на НАП

От Десислава Маданска

Данъчната декларация с баркод изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход какъв е дължимият данък. Формулярът вече е качен на страницата на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството. Той трябва да се изтегли на компютър и да се попълни "офлайн". От агенцията отбелязаха, че подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки при пресмятането.

От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.

Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април. До тази дата трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Всички данъци и осигурителни вноски, с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само два кода за вид плащане - 11 11 11 за плащания за данъци и осигуровки и 58 11 11 за плащания за ДЗПО. От НАП допълват, че не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.

Водещи

Най-четени