Декларираме пред митницата при поискване сума над 10 хил. евро 23.11 | 11:35

Нормата се отнася при пренос на сумата за или от страна-членка на ЕС

От Ивайло Ачев

Пренос за или от страна-членка на ЕС на сума в брой, по-голяма или равна на 10 хил. евро, вече ще се декларира при поискване от митническите служители у нас. Това гласи една от промените във Валутния закон, които бяха приети от Народното събрание на второ четене, предаде БТА.

При пренасяне през границата на България за трета страна на парични средства в размер на 30 хил. лева или повече, или тяхната равностойност в друга валута ще трябва да се предоставя и удостоверение от компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за липса на задължения или документ, удостоверяващ, че лицето не е вписано в регистъра на НАП. При пренасяне на парични средства за трета страна в размер на 30 000 лева или повече, чуждестранните лица ще декларират пред митническите органи само вида и размера на пренасяните парични средства, когато стойността им не надвишава предходно декларираните парични средства.

В случаите на основателни съмнения или данни за незаконни дейности, свързани с пренасянето на парични средства в размер по-малък от 10 хил. евро, митническите служители ще могат да извършат контрол на физическите лица, като им изискват информация за средствата. Пред митническите органи ще се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни, както и изделията, направени от тях, пренасяни за или от трета страна. Когато пренасянето е от или за друга страна-членка на ЕС, декларирането ще бъде при поискване. Това ще става по ред и начин, определени с наредба.

При нарушение на закона физическите лица ще се наказват с глоба от 1000 до 3000 лева, а юридическите или еднолични търговци - с глоба от 2000 до 6000 лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде двойна.

С измененията във Валутния закон се запазва правото на всеки гражданин да пренася през границата неограничен размер парични средства. Пренасянето на парични средства чрез пощенски пратки е забранено с изключение на пратки с обявена стойност. Пренасянето на парични средства чрез пощенски пратки от БНБ и банките се извършва по ред, определен с наредба.

Водещи

Най-четени