Декларираме собствеността върху имот във всяка служба по вписванията 23.07 | 16:23

Влизат в сила промени в Правилника по вписванията

От Мария Стоянова

Вече ще може да подаваме заявления за собствеността върху имот, за извършени сделки с жилища, вписани ипотеки, договори за наем, аренда и др. във всяка служба по вписванията в страната. Това става възможно след приетите днес промени в Правилника по вписванията.

Досега подаването на заявления ставаше само в поделението, в чийто район се намираше собствеността. Освен това за първи път в проекта се дава възможност издаването на удостоверение да бъде подадено в една служба по вписванията и да бъде получено в друга, посочена от заявителя.

Това в максимална степен би улеснило обслужването на гражданите. Измененията ще създадат и необходимите предпоставки за постепенна електронизация и автоматизиране на процесите по вписванията, съобщават от МС.

Проекторазпоредбите дават възможност, подобно на договорите за продажба на наследство, да се оповестяват актове, с които се удостоверява наследствено правоприемство. Това ще отстрани недостатъците от скритото преминаване на собственост.

Проектът за първи път структурира имотната партида нормативно, създава единно досие на имота с всички промени на собствеността, промени на характеристиките на недвижимата вещ, отразяване споровете, тежестите върху имота и т.н. В ползваните сега, за целите на вписването, файлови имотни партиди липсват основни данни като граници на имота, адрес, което води до невъзможност да се направи справка само по адрес на имота.

Предложеният проект изрично възпрепятства възможността службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове, съобщават още от ведомството.

Водещи

Най-четени