Делян Добрев: Арбитражното решение за „Белене” няма да вдигне цената на тока 19.06 | 15:33

Осъдителната присъда от Париж няма да ощети бюджета, само НЕК, според депутата от ГЕРБ

От iNews.bg

Осъдителната присъда за НЕК от Арбитражния съд в Париж заради оттеглянето на държавата от проекта за АЕЦ "Белене", няма да тежи на държавния бюджет, а ще се отрази само на НЕК. Присъдената наказателна сума от 550 млн. евро, която националната ни компания трябва да плати като обезщетение на руския партнор "Атомстройекспорт" няма да е причина за вдигане на цената на тока. Това заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

"Това решение на арбитражния съд не се отразява по особен начин, защото в баланса му един актив се сменя с друг актив, т.е. ние плащаме, но срещу тази сума получаваме актив. Нямаме неустойки, нямаме пропуснати ползи, нямаме наказания, санкции, ескалация. Арбитражното решение няма да има отражение върху цената на електроенергията", категоричен е Добрев.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката смъмри колегите си от АБВ, БСП и Атака, че в последните дни не цитират споменатата от българските официални власти наказателна сума от 550 млн. евро, а посочената от руснаците сума 620 млн. евро. "Това само по себе си показва чий интерес защитават", отсече Добрев.

По думите му още през 2008 г. "на БСП е било ясно, че проектът "Белене" не е възможно да бъде финансиран". "Тази седмица в парламента им припомних едно писмо от изпълнителния директор на НЕК до министъра на енергетиката тогава - и единият е от БСП, и другият е от БСП. Изпълнителният директор на НЕК пише писмо през 2008 г., че стратегическият инвеститор RWE пита откъде държавата или НEK ще вземе своите 50%, за да финансира проекта и препоръчва - между редовете, на тогавашния министър на енергетиката, да не се плаща аванс, тоест да не се котира споразумението. Неплащането на аванса през 2008 г. ще остави споразумението неактивирано. Нарочно говоря за споразумение, защото през всичките години слушахме, че имаме договор за "Белене", а ние твърдяхме, че договор за "Белене" няма, а има споразумения, които изтекоха в края на март 2012 г. и не бяха подновени от правителството на Борисов”, подчерта шефът на енергийната комисия.

Добрев дава тълкувание на решението на съда в полза на България. Според него "Арбитражът е казал, че "договор няма" и това е основанието той да не присъди никакви "пропуснати ползи", никакви неустойки или оборудване, което българската страна не е поръчала".

"Всъщност арбитражът присъжда това, което ние предлагахме още през 2012 г.: да заплатим произведеното към момента на изтичането на споразумението – 550 млн. евро, а не 620 млн., както обичат да цитират левите партии сумата на руснаците", коментира депутатът от ГЕРБ. Той съобщи, че в следващите 30 дни НЕК ще отиде на място, за да види каква част от оборудването е готова. Тези срещи не са правени по-рано, за да не се навреди на съдебната процедура, разясни той.

Междувременно анализът на Световната банка посочвал, че енергетиката ни страда от излишни мощности. Според доклада на СБ страната ни разполага с 30% повече инсталирани мощности, отколкото са й необходими. "Те трябва да се поддържат в готовност и всъщност ние плащаме за това, че имаме повече, отколкото ни трябва", констатира Добрев. "Представете си в ситуация, в която през пролетта и на тази, и на миналата, и на по-миналата година, имахме товар в енергетиката, който се задоволяваше почти напълно само от двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и изключвахме всички останали мощности. Представете си да имаме още един или два блока на "Белене". Това сервилничене да имаме "Белене", просто за да се харесаме на някого, ще доведе до огромни допълнителни разходи на българското общество, защото то ще трябва да плаща тези допълнителни мощности да бъдат в готовност”, смята шефът на ресорната комисия.

Той припомни и за идеята за строеж на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", зародила се по времето на кабинета "Орешарски", както и за сключеното споразумение с "Уестингхаус" от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от БСП.

"То обаче е изтекло и на този етап няма никакъв документ или споразумение, или договор, който да ни задължава да изграждаме каквото и да било. Българската държава трябва много добре да прецени кога точно ѝ трябват допълнителни мощности и при положение, че ще удължим Пети и Шести блок на "Козлодуй" с минимум 20 години, на нас не ни трябват нови мощности до 2037 и 2039 г. Страната ни не може да препродаде оборудването за "Белене" без "Росатом", категоричен бе бивщият министър. И не изключи възможността то да бъде препродадено дори на печалба.

 

 

Водещи

Най-четени