Делян Пеевски купи „Химко“ 21.01 | 18:28

Според синдика на комбината "НСН Инвестмънт" бил единственият кандидат за участие в търга

От iNews.bg

Заводът за химически торове във Враца – "Химко", е купен от дружество "НСН Инвестмънт", мажоритарен собственик в което е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това е съобщила за "Стандарт" синдикът на "Химко" Росица Томова.

Според нея "НСН Инвестмънт" е бил единственият кандидат, подал оферта до приключването на търга.

Адвокат Александър Ангелов, като пълномощник на купувача в процедурата по провеждането на търга, също потвърждава новината. Според Ангелов купувачът "НСН Инвестмънт" има сериозно намерение да възстанови част от производството на "Химко", с което да се открият нови работни места в региона на Враца. Градът е в тежко икономическо състояние и висока безработицата, след като торовият комбинат прекратши дейността си и хиляди служители останаха на улицата.

Предстои процедурата по продажбата на "Химко" да бъде приключена в рамките на следващите два месеца.

Някогашният химически гигант Химко" бе стратегическо предприятие за Северозападна България. Комбинатът бе приватизиран през 1999 г. и последва съдбата на десетки други български предприятия, стигнали до фалит и прекратили дейността си. През 2003 г. заводът окончателно спря производството си. Следваха години на разграбване на активите и тежки съдебни битки. Днес изтърбушените постройки на мястото на бившия химически гигант изглеждат плачевно.

 

 

Водещи

Най-четени