Депутатите одобриха закриването на Комисията по стоковите борси и тържищата 06.06 | 10:50

Функциите ѝ ще бъдат поети от МИЕ

От Симеон Досев

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, а функциите ѝ ще се поемат от министъра на икономиката и енергетиката. Това гласуваха народните представители, които гласуваха на първо четене промени в Закона за стоковите борси и тържищата.

Мотивите за прехвърлянето на функциите на комисията са, че в компетентността на министерството на икономиката попадат дейностите по издаване на лицензи, удостоверения за регистрация и разрещителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на лицензополучателите и др.

Законопроектът предвижда още изменения на действащи разпоредби с цел засилване на контролните функции на организаторите на стокови тържища и на пазарите на производителите по отношение на качеството на продаваните храни, предаде БТА.

Част от измененията са насочени към защита на потребителите по отношение на продажбата на небезопасни за здравето им стоки чрез осигуряване на възможност преди и към момента на осъществяване на съответна сделка да им бъдат предоставени придружаващите стоката документи.

Промените целят също така да осигурят прозрачност по отношение на цените на хранителните стоки и защита на фискалния интерес на държавата.

Водещи

Най-четени