Депутатите подкрепиха ветото върху Закона за инвестициите 11.01 | 11:01

Законът бе върнат от президента Плевнелиев заради високите прагове за инвеститорите

От Диана Цветкова

С гласовете на 26 депутати бе прието ветото върху Закона за насърчаване на инвестициите, наложено от президента Росен Плевнелиев.

От 124 гласували народни представители "за" приемането на Закона бяха трима, 26 гласуваха "против", а останалите 95 души се въздържаха, съобщи БТА.

Така Законът за насърчаване на инвестициите, който парламентът прие на 29 ноември миналата година, бе върнат за ново разглеждане.

Плевнелиев наложи вето върху законопроекта в началото на декември, като акцентира върху текста, който даваше възможност на чужденци да получат българско гражданство срещу инвестиции в размер на 1 млн. лв. Според държавния глава размерът на инвестициите трябва да бъде диференциран и сумата за получаване на българско гражданство да е различна според региона, в който се инвестират средствата.

Освен това Плевнелиев посочи, че са необосновано завишени и изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване на територията на България – за целта инвеститорите трябва да внесат в капитала на българско дружество не по-малко от 4 млн. лв. и да притежават не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството.

Тези текстове според президента създават пречки пред чуждестранните инвеститори.

Вчера (10 януари) и икономическият министър Делян Добрев, който до скоро защитаваше текстовете, се съгласи, че прагът за инвестиции трябва да бъде намален.

Праговете, които бяха приети в текстовете на закона за инвестициите, са прекалено високи и по отношение на изискването за работните места, посочи още Добрев.

Водещи

Най-четени