Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК 04.08 | 15:24

На институцията ще бъдат отпуснати допълнителни средства в размер на 225 млн. лв.

От Мина Стойчева

Народното събрание прие актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Институцията ще получи допълнително финансиране в рамките на 225 млн. лв.

В началото на миналия месец парламентарно представените партии БСП, ДПС и ГЕРБ, с изключение на "Атака", взеха решение да бъде подготвен законопроект за актуализиране на бюджета на НЗОК. Тогава от Българския лекарски съюз поискаха на институцията да бъдат отпуснати допълнително 326 млн. лв. От Министерството на здравеопазването изготвиха проект за осигуряването на допълнителни средства за Касата, като в него се предвиждаше те да се равняват на 225 млн. лв.

След като беше одобрен от парламентарната комисия по бюджет и финанси, проектът мина на първо четене и беше приет на извънредно заседание на Народното събрание миналата седмица. Тогава в негова подкрепа гласуваха общо 184-ма депутати. 

На днешното си заседание пък парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Това стана с гласовете на БСП и ДПС, като на заседанието не присъстваха депутатите от ГЕРБ и "Атака".

Най-четени