Депутатите ще изслушат кандидата за подуправител на БНБ 05.02 | 11:37

Димитър Костов е единствената кандидатура за поста

От iNews.bg

Предложеният за подуправител на БНБ Димитър Костов ще бъде изслушан на открито заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Това предвиждат приетите единодушно от депутатите правила за изслушване и избор на подуправител на Централната банка. Правилата бяха приети, след като управителят на БНБ Иван Искров предложи Димитър Костов да бъде избран за подуправител, който да ръководи Банковия надзор. Заседанието на комисията ще се излъчва пряко и ще се предава и онлайн.

По време на изслушването кандидатът ще бъде представен от гуверньора в рамките на 2 минути. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за предложения. 

След това Димитър Костов трябва да представи концепция за дейността на Банков надзор в рамките на 10 минути, а народните представители ще имат възможност да му задават въпроси. След края на заседанието комисията трябва изготви доклад, който ще представи в пленарната зала, а народните представители ще разискват кандидатурата на Димитър Костов и ще гласуват. 

Димитър Костов ще бъде избран за подуправител на БНБ ще бъде избран, ако за него са гласували 50 процента плюс един от кворума в пленарната зала, но не по малко от 61 народни представители. Ако той не бъде избран, парламентът може да открие нова процедура за избор.

Водещи