Десетгодишните български ценни книжа остават със стабилна доходност 13.12 | 11:06

323 млн. лева достигна обемът на емисията от български ДЦК с 10,5 годишен падеж

От Ивайло Ачев

Последният аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) фиксира на 323 млн. лева обема на емисията български ДЦК с 10,5 години падеж, съобщават от Министерство на финансите.

Емисията от тези ДЦК се използва като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии.

Доходността на българските ДЦК с 10,5 годишен падеж остава стабилна - 5,30%. Отново е отчетено намаляване на спреда спрямо германските облигации, които се считат за еталон в Европа.

При предложено за продажба количество ДЦК от 60 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри достигна близо 105 млн. лв., като коефициентът на покритие е 1,73. В резултат от повишения интерес на институционални клиенти към този матуритетен сегмент и за насърчаване на развитието на инвеститорската база, МФ одобри всички постъпили несъстезателни поръчки. С това номиналната стойност на одобреното количество ДЦК на аукциона възлезе на 65 млн. лева.

Анализът на инвеститорската база показва водещо участие на застрахователните дружества, които придобиват 42 на сто от одобреното количество. 38% придобиват пенсионните фондове, 17 на сто - банките и други инвеститори.

Водещи

Най-четени