Дефицитът по текущата сметка на ЕС достига 38 млрд. евро 22.07 | 14:26

Дефицитът расте, показаха окончателните данни на Евростат за първото тримесечие

От iNews.bg

За първите три месеца на годината дефицитът по текущата сметка на ЕС достига 38.8 млрд. евро, спрямо 27.7 година по-рано. Това показват окончателните данни на Евростат.

Спрямо първото тримесечие на 2010 година има се увеличава дефицитът по текущата сметка по отношение на стоките - 46.5 млрд. евро, спрямо 32.6 млрд. през миналата година, както и на трансферите – 19.2 млрд. евро спрямо 16.6 млрд.

В същото време обаче в разглеждания период се увеличава излишъкът по отношение на услугите (от 11.5 млрд. евродо 16.9 млрд.). Основната причина за това е увеличението в графа "други бизнес услуги", показват данните на статистиката. В тази графа се включват професионални и технически услуги. Дефицит има обаче по отношение на предоставените туристически услуги (-3.2 млрд. евро) и по отношение на лицензионните такси (-2.4 млрд. евро).

В периода януари – март страните от ЕС са имали излишък в баланса на текущата сметка по отношение на САЩ (14 млрд. евро), Швейцария (11.6 млрд. евро) и Хонконг (5.5 млрд. евро). Дефицит пък записват традиционно при връзките с Китай (-32.9 млрд. евро), Русия (-18.9 млрд. евро), както и Япония (-8.1 млрд. евро).

Текущата сметка обхваща получаването и предоставянето на стоки и услуги, доход и текущи трансфери между страната и останалия свят. Представлява баланс на плащанията между дадена държава и останалия свят по стоки и услуги, доход и текущи трансфери.

Най-четени