Дините и пъпешите излизат по-тънко през юли 27.07 | 10:30

През последния месец обаче краставиците са поскъпнали значително

От Мина Стойчева

Дините и пъпешите излизат значително по-тънко по родните пазари през юли месец. Червените сочни плодове са поевтинели с 8,2%, като цената им не надхвърля 0,45 лв. за килограм. От друга страна пък стойността на пъпешите е паднала с цели 20,8 на сто. Те се търгуват за не повече от 0,95 лв. за килограм. Това показват изчисленията на Държавната комисия по стокови борси и тържища за юли месец.

Доматите и чушките също са поевтинели през последния месец. Стойността на първите бележи спад от 14,4%, като тяхната средна цена е в рамките на 1,43 лв. за кило. Зелените чушки пък се търгуват по средно по 1,45 лв. за кило, като са поевтинели с около 9,4 на сто.

Друга неизменна част от любимата шопска салата обаче – краставицата, регистрира поскъпване през юли. Нейната стойност се е покачила с цели 36,2%, като средно този зеленчук се продава по 1,43 лв. за килограм.

Картофите по пазара бележат поевтиняване с 1,6 на сто до 0,60 лв. за килограм. Зелето пък върви средно по 0,36 лв., докато морковите регистрират стойност от по 0,70 лв. за кило. Тази на лимоните се е повишила с 8,2 на сто. Те вървят на средна цена от 2,78 лв. за килограм.

Цената на плодовете, които не са в сезон, се е увеличила. Така ябълките са поскъпнали с 2 на сто, а кайсиите – с 9 на сто. Сочните праскови по пазарите пък се търгуват по 1,07 лв. за кило.

През юли месец захарта е поевтиняла с 3,1%, а кравето сирене излиза по-изгодно, като стойността му е спаднала с 0,7%. Яйцата вървят средно по 0,18 лв. за брой, а цената на олиото бележи увеличение от 2,5 на сто. Оризът също е поскъпнал с 2,5%, като неговата средна стойност е 2,05 лв. за килограм.

Изчисленията на Държавната комисия по стокови борси и тържища за юли месец регистрира нарастване на индекса на тържищните цени с 1,317 пункта. Очаква се той да падне значително през идния август месец.

Водещи

Най-четени