Дипломата отваря врати, но продуктивността зависи от уменията на работника 13.04 | 11:07

210 млн. души по света са без работа

От iNews.bg

С рекордно висока безработица – над 210 млн. души са без работа по света, са необходими мерки за промяна на статуквото, алармира нов доклад на Световната банка. Заради кризата броят на безработните хора по света се увеличава с около 30 млн.

Призивите на Световната банка са насочени към правителствата и корпорациите да обърнат внимание на образованието и подготовката на младите хора да се влеят на трудовия пазар.

"Икономическият ръст, по-доброто развитие и намаляването на бедността завият най-вече от придобитите умения, а не от времето прекарано в класните стаи", се казва в доклада на организацията. Дипломата може да отвори врати при намиране на работа, но уменията на работниците са тези, които определят продуктивността на производството и използването на новите технологии, обясняват още експертите от Световната банка.

През последните десетилетия има значителен прогрес и все повече деца вече посещават училище. Броят на децата, които рано напускат училище, намалява от 106 млн. през 1999 година до 68 млн. през 2008 година. Причината за това са по-ефективният процес на обучение и големите инвестиции от страна на държавите в тази област.

В същото време обаче проучванията показват, че 30% от учениците, прекарали шест години на училищните скамейки в Мали, не могат да прочетат прост текст. Същото се отнася и до 50 на сто от кенийските ученици.

Така че е крайно време да се обърне внимание и на качеството на образованието, а не просто да държим децата в училище, е изводът от доклада на банката.

Водещи

Най-четени