Директорите на UBS може да се разминат с дело в Швейцария 08.10 | 15:45

Очакваше се от предишното ръководство да бъде търсена отговорност заради рисковото управление

От Ивайло Ачев

Нито швейцарското правителство, нито швейцарският парламент, нито големи инвеститори в UBS имат интерес да завеждат дело срещу бивши директори в банката в Швейцария, пише Geneva Lunch.

Оказа се, че швейцарската активистка организация Actares не успя да привлече нито един от големите инвеститори в най-голямата швейцарска банка към идеята за съдебен иск. Тя пък беше породена от надвисналата над UBS опасност от фалит в разгара на кризата поради големите рискови експозиции към т.нар. токсични ипотечни книжа в САЩ.

С
поред скорошен експертен доклад евентуален фалит от подобен мащаб би имал катастрофални последици и за много други финансови институции в страната.

Последният голям акционер, който отхвърли предложението за завеждане на дело за търсене на отговорност от рисковото управление, е GIS – инвестиционен фонд от Сингапур.

Директорите на UBS обаче няма да се разминат така леко в САЩ. Вече е заведен иск в съд в Ню Йорк, но липсата на дело в Швейцария е окуражаваща – евентуално дело можеше да послужи като аргумент в полза на ищците.

През този месец се очаква доклад, в който банката да обясни действията на изпълнителните си директори, позволили влизане на UBS на ипотечния пазар в САЩ преди кризата.

UBS

Водещи

Най-четени