Директорът на фонд "Земеделие": Няма конфликт с министерството 06.07 | 10:09

Според Николов натискът е политически

От iNews.bg

Директорът на държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов заяви, че няма конфликт между фонда и министерството.

"Няма професионален конфликт между ДФ "Земеделие" и министерството, натискът е по-скоро политически. Това заяви Николов в ефира на Нова телевизия. По думите му в момента съвсем целенасочено се иска оставката на ръководството с цел облагодетелстване на определени проекти. Николов бе категоричен, че няма да има оставки във фонда.

"Когато дойдат избори, ДФ "Земеделие" винаги е във фокуса на вниманието. Винаги има натиск, въпросът е да можеш да устоиш на него и да работиш експертно. В момента натискът се е прехвърлил върху членовете на Управителния съвет. Ако подадем оставка, ние ще докажем само, че ние се чувстваме гузни за нещо. Ще предадем доверието на бенефициентите, защото всички готови договори са с нашите подписи", обясни Николов.

Той отрече обвиненията в отказване на достъп на ОЛАФ до системата за администриране и контрол във фонда и уточни, че този достъп е постоянен и регламентиран. Заместник изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Виолета Александрова бе категорична, че няма слабости в работата на фонда. "На страницата на фонда ще бъде качен отчета за Програмата за селските райони, където абсолютно всички проекти са договорирани. По 121 мярка също са обработени проекти до 88 милиона лева", посочи тя.

Миналата седмица министърът на земеделието и храните Димитър Греков подаде сигнал до прокуратурата срещу фонда за неправомерно одобрени проекти. Последва и ответна реакция от фонда, като на свой ред излезе с изявление, че зад слуховете, лъжите и безпрецедентните атаки стои именно министърът.

На 3 юли трябваше да се проведе заседание на ДФЗ, но то не се състоя и оставката на председателят на ведомството Мирослав Николов не бе подадена, макар че тя бе поискана от земеделския министър Димитър Греков в началото на месеца с мотива, че има "много оплаквания" по отношение на тяхната работа.

Нов опит да се проведе заседание ще бъде направен в понеделник – 7 юли.

Водещи

Най-четени