До 2026 г. ЕС ще се задъхва от липсата на газ 13.08 | 20:30

В рамките на 12 години запасите от синьо гориво намаляват с над 40%

От Христина Рафаилова

Запасите от природен газ в страните от ЕС ще намалеят драстично през следващите 12 години. Според анализа на Фонда за национална енергийна безопасност тогава, без да се смятат неконвенционалните източници, наличността на синьо гориво ще е с 43 на сто по-малко в сравнение с 2013 г., информира ИТАР–ТАСС. 

Според експертите за този период ресурсите на общността ще се смалят до 70 млрд. кубически метра газ. Това количество възлиза на годишното потребление на Италия и е 2,5 пъти по-голямо от количеството, идващо по газопровода от Алжир.   

В момента 35% от потреблението в блока се покриват от вътрешния добив. В общността има само две страни, които успяват да покрият нуждите си от синьо гориво и да изнасят и за други страни. Това са Холандия, която през 2013 г. е обезпечила половината от добива в ЕС и Дания. 

Румъния от своя страна успява да подсигури със собствен ресурс 80% от вътрешното потребление. Великобритания, която се смяташе за един от крупните производители на газ, успява да задоволи 50% от собствените си нужди от синьо гориво. 

Само за последните 3 години добивът в общността е намалял с 34 млрд. кубични метра, или със 17%. 

От фонда прогнозират, че през 2015 г. ЕС ще произвежда малко по-малко от 150 милиарда кубически метра, а до 2020 г. производството ще е спаднало до 115 милиарда кубически метра.

Водещи

Най-четени