До 3 г. Варна ще има нов терминал, прогнозира Папазов 16.05 | 14:47

Финансирането за интермодалния терминал е осигурено

От iNews.bg

Реалният срок е в рамките на три, три и половина години да имаме нов работещ терминал във Варна. Това каза в крайморския град министърът на транспорта Данаил Папазов, който ще запознае премиера Пламен Орешарски с параметрите и предстоящите инвестиционни дейности за изграждането на новия интеромодален терминал в града.

За девет месеца очакваме да бъде завършено проектирането на терминала във Варна с разрешително за строеж, обясни процедурата министърът. Кейовата стена може да бъде построена в рамките на 18 месеца, разбира се, без обжалване на процедури, допълни той.

Финансирането за интермодалния терминал във Варна е осигурено. В момента се осъществява процедурата по избор на проектант, каза министърът.

По думите му 15 милиона лева са отделени от Фонда за развитие на регионите. Проектът ще е в рамките на 300 милиона лева.

Папазов посочи, че иска да запознае премиера на място с връзките за новия терминал, които са от особена важност, за да изведат трафика от центъра на града. Според него връзките могат да се изградят с европейски средства.

Папазов обясни, че интермодалният терминал няма нищо общо с намиращия се наблизо и населен с роми квартал "Максуда". Той обясни, че терминалът е на юг от ж. п.-линията.

Министърът каза още, че е дадена заявка от Фонда за развитие на регионите през следващата година за кейовата стена с проект за 90 милиона лева.

Водещи

Най-четени