До 40% повече тютюн тази година 13.04 | 12:48

Между 20 и 40% е очакваният ръст в производството на тютюн през 2012 г., смятат производители

От Георги Георгиев

Между 20 и 40 на сто е очакваното увеличение на производството на тютюн през тази година. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от БТА.

Според Филев основен стимул за ръста са промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия за либерализация на пазара и премахване на лицензионния режим. Благодарение на на промените цените на тютюна през миналата година са били по-високи с 40 – 50 на сто. Асоциацията продължава изграждането на структури в страната, като в Североизточна България този процес е завършил.

В гр. Дулово вече работи първият регионален офис на асоциацията за региона. Предстои да бъдат открити офиси в Кърджали и Гоце Делчев.

В края на март тази година Филев съобщи, че в момента се разработва национална стратегия за развитие на производството на тютюн в България до 2020 година, припомня iNews. Стратегията, която е съобразена със селскостопанската политика на ЕС от 2014 до 2020 година, ще бъде готова в рамките на три месеца.

През тази година тютюнопроизводителите са получили за трети път 73 млн. лева от национални доплащания, след като през 2009 година са им изплатени 116 млн. лева, а за 2011 година – 70 млн. лева, припомни тогава Цветан Филев.

Водещи

Най-четени