До дни инвестиционна компания ще даде предложение за подкрепа на КТБ 01.09 | 17:48

То ще бъде внесено в БНБ, съобщава мажоритарният акционер в банката Цветан Василев

От iNews.bg

В следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение за подкрепа на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в писмо на мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев, съобщи БНБ.

На 22 август централната банка е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС. 

В писмото си до БНБ Василев заявява своите намерения за бъдещи действия.

От своя страна Оманският фонд заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите, както и на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство. 

От централната банка съобщиха още, че продължават работата в рамките на законовите си правомощия за оценка на състоянието на банкова група КТБ.

През изминалата седмица президентът Росен Плевнелиев подчерта, че изключва КТБ от плана за държавна подкрепа на банките. На 31 август 2014 г. изтече срокът, в който България трябваше да представи пред Еврокомисията своя план за държавна подкрепа за банковия сектор.

Преди време от Централната банка се заканиха, че КТБ няма да отвори врати, ако не се появят инвеститори, които да предложат 6 млрд. лв. Според институцията парите може и да не се използват, но първоначално трябва да са налични, за да са сигурни всички вложители, че ако си искат парите, ще ги получат.

Водещи

Най-четени