До края на 2013 г. имаме над 1200 км европейски пътища 23.11 | 17:12

Приоритетите в пътната инфраструктура до 2020 г. представи Павлова в Истанбул

От Ралица Стоянова

Кои са приоритетите в инфраструктурните проекти до 2020 г. разказа министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на бизнес форум за Югоизточна Европа в Истанбул, информират от МРРБ.

324 км пътища на обща стойност 3,1 млрд. лева по Оперативна програма "Транспорт” и 921 км по Оперативна програма "Регионално развитие" на обща стойност 501 млн. лева ще бъдат изградени и рехабилитирани до края на настоящия програмен период 2007-2013 г. От сега сме планирали рехабилитацията и реконструкцията на 1424 км ІІ- ри и ІІІ-ти клас пътища на индикативна стойност от 927 млн. лева за следващия програмен период 2014-2020 г. на ОПРР, каза Павлова. 

По ОП "Транспорт" са планирани инвестиции в размер на 6 млн. лева за рехабилитация и изграждане на 920 км. "Във фокуса на нашето внимание ще бъдат и възможностите за изграждане на пътна и водна инфраструктура и Тол-система чрез механизма на публично частното партньорство", обясни регионалният министър.

Пътните проекти, за които страната ни ще търси инвеститори, са пътя "Русе-Свиленград", скоростен път "Рила" и магистрала "Черно Море”, с обща дължина 553 км и на обща стойност 4,1 млн. лева, добави Павлова.

По време на посещението в Турция тя се срещна с кмета на Истанбул Кадир Топбаш, с когото обсъди проектите по Трансгранично сътрудничество между двете държави. Регионалният министър отправи покана към специалисти и проектанти да посетят България. Тя предложи сдруженията на общините на България и Турция да обсъдят на съвместна среща градоустройството и урбанизацията на населените места.

Водещи

Най-четени