До месец става ясно кой има право на енергийни помощи 15.03 | 17:04

БЕХ е на финала на преговорите с банките за заема за НЕК

От iNews.bg

След по-малко от месец ще стане ясно кои точно хора у нас ще имат право да получават енергийни помощи и на какви критерии трябва да отговарят. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова. Тя обяви, че в началото на април ще бъдат готови критериите, по които ще се определя на кого от държавата ще се отпускат пари, за да си плаща сметките. Петкова допълни и че този, както и други въпроси, ще бъдат обсъдени на среща с представители на главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.

"Работим с колегите от Министерството на труда и социалната политика. Имаме все още неща, които трябва да бъдат изяснени. Но тук главната и водеща роля е тяхната, тъй като те познават из основи цялата социална система, Закона за социалното подпомагане, имат вече утвърдена практика с помощите за отопление. Една част, може би, от критериите ще бъдат пренесени по отношение на уязвимите потребители от гледна точка на либерализацията на цената на енергията", заяви Петкова, цитирана БНР.

До десет дни ще приключат разговорите между Български енергиен холдинг (БЕХ) и консорциума от банки, които да отпуснат кредит до 650 ммлн. Евро, съобщи още тя. Целта на заема е със средствата НЕК да погаси дълговете си от над 1 млрд. лв. към американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". След като това се случи, в сила ще влязат и споразуменията с тези централи за намаляване на цената, по която се изкупува произведеният от тях ток.

Петкова каза още, че срокът, в който трябва да бъде извършено разплащането, е бил отново удължен заради водените преговори с банките. В момента се договарят клаузите от договора.

"Ако можем да постигнем подобрение на офертата, която е дала банката, ще го направим. Полагаме всички усилия да можем да постигнем определено подобрение, но смятам, че параметрите, които са дадени, са съвсем в рамките на нормалното и мисля, че ще бъде успешна цялата процедура", каза още Петкова.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени