До няколко месеца започва ремонтът на гарата в Стара Загора 25.08 | 14:10

Финансирането е в размер на 3 млн. лв.

От Симеон Досев

Очаква се ремонтът на жп гарата в Стара Загора да започне в края на тази или началото на следващата година. Това заяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова, която инспектира участъка от жп линията Пловдив-Бургас между Стара Загора и село Зимница.

По думите ѝ в момента се приключва с плана за ремонт на гарата в Стара Загора. Той ще струва 3 млн. лева, а финансирането ще бъде осигурено от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Ангелкова уточни, че това е един от приоритетните жп проекти в момента.

Със 160 дни пък ще бъде удължен ремонтът на жп линията между Стара Загора и село Зимница ще бъде удължен със 160 дни. Първоначално обектът трябваше да бъде приключен до средата на май. Около 90% от дейностите вече са изпълнени, но са възникнали непредвидени такива, което налага забавянето, обяви министърът.

По думите ѝ сега предстои основно работа по сигнализацията и контактната мрежа, което е изключително сложно от гледна точка на координацията между БДЖ и НКЖИ, за да няма нарушение на движението на влаковете.

В началото на септември министърът ще пътува до Брюксел за среща с директора на дирекция "Конкурентноспособност", на която ще се водят преговори за разрешение да бъде отпусната допълнителна държавна помощ за БДЖ, допълва БТА. След това предстои среща с германските кредитори на държавните железници, на която ще се иска разсрочване на задълженията на компанията.

Ангелкова коментира и цената на билетите, като посочи, че този въпрос тепърва предстои да бъде дискутиран.

Водещи

Най-четени