Добиват строителни материали край ямболско село 12.02 | 20:36

Приходите от концесията ще са над 2,5 млн. лв.

От Десислава Маданска

Край ямболското село Межда ще се добиват строителни материали. Кабинетът разреши на "Инмат" ООД концесия за добив на метапсамити, от находище "Долината".

За 35-годишния срок на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2,5 млн. лв. без ДДС, като половината от тях ще бъдат превеждани по бюджета на община Тунджа.

Предвижданите от дружеството инвестиции за обезпечаване на производствената дейност са в размер на 1 430 120 лв. За изпълнение на мероприятия по опазване на околната среда са заложени 180 000 лв.

Министерският съвет разреши да се прехвърлят права и задължения и да се удължи с две години срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок Провадия". Титуляри на разрешението са три дружества. Две от тях – "Болкан Експлорърс (България) Лимитид” и "Джей Кей Екс България Лимитид” прехвърлят изцяло правата и задълженията си на другия титуляр – "Овергаз Инк.” АД. Извършването на търсещо-проучвателните работи е съобразено с приетата от парламента забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт.

Право да прехвърли изцяло правата и задълженията си по предоставена концесия за добив на строителни материали от находище "Крачола" получи "Пътна компания” АД. Дружеството, което ще продължи изпълнението на договора при досегашните условия, е "Фар” АД.

С друго решение Министерският съвет прекрати едностранно предоставена концесия за добив на подземни богатства от находище "Крушака" в община Бургас. Договорът е сключен на 17 юни 2009 г. между Министерския съвет, представляван от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и "Берил" ООД. Действието на концесията е спряно в края на август миналата година и в определения му срок концесионерът не е отстранил причините, довели до това решение.

Правителството одобри и проект на разрешение за проучване на строителни материали, което министърът на икономиката и енергетиката да издаде на "Стал 20 Роман” АД. За срок от шест месеца дружеството ще изследва възможностите за добив в площта "Черни дол” край село Хубавене, община Роман. Планираните инвестиции в разработването на кариерата са за над 39 000 лв. В екомероприятия ще бъдат вложени 3000 лв.

Водещи

Най-четени