Добра реколта от череши вещаят фермерите 07.05 | 12:32

Стопаните спят в коли и палатки по градините, за да пазят от крадци

От iNews.bg

Фермерите, отглеждащи череши, очакват реколтата тази година да бъде добра. На места дори вече започна брането на ранните сортове, които тази година са ще са на по-висока цена. В същото време производителите се оплакват от масови кражби.

Крум Мирчев отглежда около 10 декара череши край пловдивското село Брестник. Заради топлата пролет реколтата тази година ще е по-качествена от миналогодишната, прогнозира производителят. "Засега реколтата се движи добре. Очакваме голям добив, но пак зависи от времето. Ако времето е благосклонно към нас и реколтата ще бъде добра”, казва стопанинът пред БНТ.

В селата от родопската яка вече започна беритбата на първите ранни череши. Около 20 май на пазара ще се появи и сорта "Бигаро Бюрла". Очаква се цената му тази година да е двойно по-висока от миналата година. "Надявам се да започнем на цена от 4-5 лева. От там нататък зависи от търговците колко са склонни да ни дават, защото веригата е навързана”, казва Мирчев.

С началото на кампанията по бране зачестиха и кражбите в градините. При последния случай крадците са счупили няколко клона с череши, но при идване на стопанина, те веднага побегнали. "Сутринта идвам, беше някъде около 7 без 15. Още със слизането от колата видяхме торбите, които бяха оставили, клоните. Докато заобиколим от едната страна на градината и вече те се бяха изнизали”, казва Крум Мирчев.

За да опазят реколтата, стопаните дежурят около градините си денонощно, като спят в коли или палатки. И тази година проблем за производителите остава липсата на работна ръка, която се намира все по-трудно по време на беритбата.

Водещи

Най-четени