Добрев: Народът е по-важен от инвеститора 01.10 | 16:21

ГЕРБ ще се съобрази с искането за референдум за проекта АЕЦ "Белене"

От Ралица Стоянова

ГЕРБ ще се съобрази с искането за референдум за проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно на извънредна пресконференция в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ).

Не коментираме каква част от подписите са годни, заяви заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Референдумът обаче трябва да се проведе, след като бъдат изпълнени всички законови изисквания и да бъде прозрачен и честен. Гражданите трябва да бъдат максимално добре информирани, добави той.

Дебатът за референдума ще се разгледа в пленарна зала възможно най-скоро, заяви Главчев, но не се ангажира с конкретна дата. Ще има и разяснителна кампания.

От своя страна Главчев попита какво се е променило от времето на Сергей Станишев до сега, че тогава не е подписал договора за "Белене", а сега настоява централата да се строи.

Много е важно въпросът с референдума да се прецизира и да се формулира по ясен начин, заяви икономическият министър Делян Добрев. Според него той би могъл да звучи така: "Съгласни ли сте Народното събрание да даде на правителството мандат да вземе държавен дълг за финансирането на "Белене"?"

"По-важно е народът да се произнесе. Ако инвеститорът е със сериозен интерес – ще изчакам", каза Добрев. Евентуален електронен референдум би ни спестил 30-40 млн. лв., смята Добрев - "така че – защо не?"

Проектът би струвал 10 млрд. евро и е безотговорно на тази цена да се печелят мандати в НС, смята Добрев.

Нищо не сме правили и нищо няма да правим с американския инвеститор, заяви Добрев, като посочи още веднъж, че потенциални преговори не трябва да се водят при закрити врата.

България ще получава транзитни такси за "Южен поток" от първия месец, каза още веднъж икономическия министър. Проектът ще се финансира с 30% собствени средства, което е 1 млрд. лв. и трябва да се изплати за 15 г.

Водещи

Най-четени