Добрев: Няма основание за исканото обезщетение за "Белене" 11.09 | 16:11

Отговорност за това носят бивши провалени, корумпирани политици, смята министърът

От Ралица Стоянова

Няма никакви основания за сумата, която е поискана от "Атомстройекспорт", заяви икономическият министър Делян Добрев по повод обезщетението от 1 млрд. евро, което поиска руската компания за спирането на АЕЦ "Белене".

"Има внесен иск, има писмо до Националната електрическа компания, потвърди той. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с "Росатом” и "Атомстройекспорт". През тези шест месеца, от момента, откакто взехме решение да спрем АЕЦ "Белене”, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изработвали своята защитна стратегия. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, която има спечелени много дела, включително срещу Русия", обясни икономическият министър. 

"Народното събрание да създаде временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите за АЕЦ "Белене”, как са изразходвани средствата, заемите, и кой е взел решение НЕК да бъде потопена с 1,5 милиарда лева, за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа", предложи Добрев.

"Намираме се в тази ситуация, защото още през 2006 година е проведен най-големият търг, опорочен от самото начало. Отговорност за това носят бивши провалени, корумпирани политици", заяви министърът.

Той призовава прокуратурата по-скоро да излезе със заключения за проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения за АЕЦ "Белене” и заобикалянето на Закона за обществените поръчки при сключването на договори за над 200 милиона. Според Добрев има ясни доказателства, че те надхвърлят 2000 пъти прага за обществените поръчки.

Водещи

Най-четени