Добър декември за търговците 07.02 | 12:45

Най-много се увеличава оборотът в търговията с дрехи и обувки

От Петя Бързилска

Ръст отчитат продажбите на търговците през декември 2013 г. През месеца оборотът в търговията на дребно нараства с 0,4% спрямо предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През последния месец на миналата година оборотът в търговията на дребно нараства с 5,6% спрямо същия месец на предходната година.

Припомняме, че през ноември 2013 г. оборотът се увеличи на месечна база също с 0,4% и с 6,9% на годишна база.

През декември 2013 г. спрямо предходния месец най-добре се представят търговците на дрехи и обувки. Техният оборот нараства с 2%. Продажбите в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита пък отчитат ръст от 1,2%.

Оборотът в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки отбелязва ръст с 1%, а в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,6%.

През последния месец на годината намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,9%.

Същевременно в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника има спад от 1,5%. В търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е с по 0,8%.


Водещи

Най-четени