Договорът за Северната тангента вече е факт 17.02 | 17:49

Отсечката трябва да е готова в края на 2015 г.

От Десислава Маданска

Особено съм радостна, че дългоочакваният договор за Северната скоростна тангента е вече факт, тъй като проектът е особено важен за София. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след подписването за получаване на безвъзмездна финансова помощ (БФП) за изграждане на Северната скоростна тангента. Проектът се финансира от ОП "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата дължина на предвидения за строителство участък е 16,54 км, а договорът за помощта е за 235 млн. лв.

Тя припомни, че благодарение на усилията на правителството с подготовката на проекта за Светната скоростна тангента страната ни не е загубила нито стотинка от ЕС по Оперативна програма "Регионално развитие".

Терзиева посочи, че проектът свързва магистралите "Хемус", "Люлин", "София–Калотина" и "Тракия".

По думите ѝ реализацията му ще доведе до намаляване на трафика по околовръстния път, ще намали вредните емисии, а и ще подобри безопасността на движението.

"Разчитам на Агенция "Пътна инфраструктура" и строителите да свършат качествено и в срок проекта, за да може в края на 2015 г. да имаме чисто нов път, от който да се ползват гражданите на София и всички, които преминават през страната ни", каза още регионалният министър.

Десислава Терзиева обясни, че след изготвянето на техническия проект ще бъде съставена пътна карта, в която ще бъдат разписани детайлно ангажиментите и сроковете, които имат АПИ и Столичната община за успешното изпълнение на проекта.

По отношение на отчуждителните процедури на частните терени и недоволството на част от собствениците на имоти от определените цени министърът заяви, че експертните оценки на засегнатите имоти са изготвени от външни изпълнители в съответствие със Закона за държавната собственост.

Най-четени