Докога ще ядем гръцки марули и македонски домати? 19.04 | 11:39

Българските производители трябва да се обединят, така че продукцията им да се появи в големите магазини

От Георги Георгиев

Нужно е производителите да са организирани, за да могат да излязат на пазара, да могат да произвеждат достатъчно количество и качество.  Така министърът на земеделието Димитър Греков коментира по TV7 защо българската продукция не може да стигне до големите магазини и продължаваме да ядем марули от Гърция и домати от Македония.

По думите му през следващия програмен период държавата ще даде повече пари за земеделие, но подходът при решаването на този проблем трябва да е друг.

В Европа 34% от земеделската продукция се реализира от обединения на производители, а у нас едва 1%. В България стопаните не искат да се обединяват и мислят кой ще управлява, а не какви ползи ще извлекат от това, смята земеделският министър.

Греков каза, че през следващия програмен период ще бъде отделена специална мярка, която да насърчава това окрупняване и съответно да дава възможност на фермерите по-лесно да кандидатстват по различните мерки. Ще бъдат отделени пари и за създаване на малки преработвателни предприятия, за да могат производителите да предлагат сами стоката си на крайния потребител в някакъв първично обработен вид – малки кланици, малки магазини и т.н

По думите му част от стопаните вече си дават сметка, че съвместното работа с други производители за тях е необходимост. Трудно обаче преодоляват негативните асоциации, свързани с насилственото окрупняване от близкото минало.

През следващия програмен период ще насочим усилията си малките фермери да станат по-големи, защото с две крави рентабилността от труда им е недостатъчна, отбеляза министърът на земеделието и добави, че акцент ще бъдат традиционните за България отрасли, а не само силно механизираните като зърнопроизводството, както беше досега

Греков обаче призна, че през последните 15-20 години са натрупани огромни дисбаланси, които трудно се преодоляват.

Водещи

Най-четени