Доставките на газ от съседите още са само на хартия 23.03 | 13:00

Вече близо година няма активна работа по интерконекторите

От Георги Велев

Веднага след газовата криза от януари 2009 г., когато страната ни остана повече от две седмици без доставки на газ от Русия, у нас масово се заговори за изграждането на алтернативни трасета. Чрез тях трябваше да си осигурим алтернативен поток на синьо гориво, ако случайно нещо отново се обърка. Днес, 6 години по-късно, страната ни все още няма нито една нова тръба, по която да получаваме природен газ, било то руски, румънски, азерски и т.н., става ясно от анализ на 3eNews.

Единствено при румънската връзка реално строителство започна, но и там нещата не се развиха по очаквания начин. Вече стана ясно, че България не можа да изгради този интерконектор поради технически причини. Затова сега страната ни обяви нова обществена поръчка за малко под 10 млн. лв., за да успее да построи тръбата. Заложените срокове за това са до края на годината. Те обаче са доста оптимистични при условие, че за първоначалния проект се говори от 2009 г. и започна да се изгражда от 2012 г.

Всъщност от него България на практика не може да получава синьо гориво, а само да доставя на Румъния. За да потече газът в обратна посока и страната ни да разчита на доставки от северната ни съседка, трябва да бъде изградена компресорна станция при Гюргево. Това съоръжение обаче не е част от българския проект, а пък румънците засега поне не са планирали подобна инвестиция.

Положението при другите проекти също не е розово и на практика тях засега ги има само на хартия. Газовата връзка с Гърция между Комотини и Стара Загора не е ясно на какъв етап е. Последната поръчка на съвместната проектна компания ICGB е отпреди близо година и е за придобиване на вещни права върху имотите по трасето на газопровода. От компанията уверяваха, че до септември миналата година щяха да представят финансов модел за проекта, но това така и не се случи. Вместо това премиерът Бойко Борисов наскоро обясни, че ЕК е готова да финансира изцяло изграждането на газопровода. Същевременно обаче имало проблеми с придобиването на вещните права за изграждането на газопровода, обясняват запознати с проекта.

Преди няколко дни енергийният министър Теменужка Петкова присъства на церемонията по полагане на първата заварка на Трансанадолския газопровод ТАНАП. Там тя отново обясни, че газовите връзки с Гърция и Турция са особено важни за страната ни. Строителството на ТАНАП се очаква да бъде завършено през 2018 г.

В началото на 2014 г. бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че газовата връзка с Турция за момента е на идеен проект. Положението и до днес е такова. Междувременно имаше две срещи между наши и турски експерти, последната от август м.г. Тогава комшиите изразиха готовност строителството на газопровода да започне. И повече развитие по проекта няма.

Не по-различно стоят нещата и по отношение на интерконектора ни със Сърбия. Отново бившия енергиен министър Драгомир Стойнев последен говори за проекта от българска страна. Той обясни, че ние сме готови да намерим финансиране за проекта чрез европейските фондове, но при сърбите не било така. Поради тази причина финансирането бе отложено от предишния програмен период към новия.

Паралелно Белград разчита на предприсъединителни фондове и на финансова помощ от ЕБВР за проекта. За момента е ясно единствено, че трасето ще преминава от Дупница до Ниш, а 180-километровият газопровод се оценява на около 100-120 млн. евро. По него към този момент няма избрани дори изпълнители от двете съседни страни.

Водещи

Най-четени