Доставчици на авточасти откриха 20 000 работни места у нас 01.04 | 17:34

България има потенциал за производство на микро- и наноелектроника

От iNews.bg

Около 50 чуждестранни компании за доставка на авточасти за водещите автомобилни компании по света имат производствени мощности у нас. Предприятията са разкрили 20 000 работни места. Това става ясно от данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции, които са описани в книга за високотехнологичната индустриализация на страната ни за периода 2015-2025 г.

Авторите посочват, че в районите на София и Пловдив вече работят два автомобилни клъстера, а тази индустрия може да даде силен тласък в развитието на микроелектрониката.

В електрониката, включително микро- и наноелектрониката, комуникационната и телекомуникационната техника и информационно-технологичните услуги се създават около 10% от съвкупния БВП в ЕС с ярко изразена тенденция на растеж. 

В съответствие с новата европейска индустриална стратегия за електроника, която цели удвояване на производството на чипове в ЕС до 20 % от световното производство, се откриват определени шансове за българската индустрия. Експертите отчитат, че производството на чипове в световен мащаб расте с около 25% годишно, поради силно разширяващия се пазар. 
Нараства интересът и на китайските автомобилостроители. В момента заводът на Great Wall в Ловеч сглобява автомобили, всичките части на които се доставят от Китай. С разширяването на производството може да се очаква да се пристъпи към производство на определени части в България. 

Големи перспективи се откриват и пред наноелектрониката, чиито продукти са хиляда пъти по-малки от клетката на човешкото тяло и милион пъти по-малки от главата на карфица. С тяхна помощ могат да се правят, например, покрития, които се самопочистват, лекарства, които въздействат с необикновена точност върху тумори в човешкия организъм или носители с размер на едноцентова монета, позволяващи съхраняването на огромна по обем информация. Техният пазар през 2015 г. се очаква да надхвърли  един трилион евро. Водещи в сферата на наноелектрониката са САЩ, Япония и Германия.

Най-широко е използването на продуктите на наноелектрониката в автомобилостроенето, машиностроенето, химията, електрониката, производството на медицинска техника и оптиката. 

Водещи

Най-четени