Драги е убеден в жизнеспособността на еврото 21.07 | 17:33

Еврото е неотменимо, коментира президентът на Европейската централна банка

От Деляна Петкова

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изрази своята увереност , че еврозоната не е в опасност, въпреки мрачните сценарии на финансистите. Валутният съюз безспорно върви към по-голямо обединение между членовете, коментира още той.

На въпрос дали еврото е в опасност, Драги категорично отговоря "Не, абсолютно не", пише Reuters като се позовава на интервю на президента на банката във френското издание Le Monde.

Драги коментира и сценариите, предричащи разпад на еврозоната. "Те обаче не взимат под внимание политическия капитал, който нашите лидери инвестират във валутния съюз и европейската подкрепа. Еврото е неотменимо", гарантира той.

В дългосрочен период европейската валута трябва да се превърне в основата за по-близката интеграция на страните от еврозоната.

В същото време на валутните пазари обаче еврото губи стойност заради опасенията, че Испания затъва все повече и ще се нуждае от много средства за възстановяване. Подобни сигнали се чуват и за Италия.

А самият Драги не можа да внесе успокоение и обяви, че ЕЦБ не може да гаси всички пожари – не е в мандата на банката да разрешава финансовите проблеми на страните, коментира той.

Водещи

Най-четени