Дунав мост 3 излиза на дневен ред 13.06 | 16:54

В петък се открива съоръжението, което свързва Видин с румънския Калафат

От Десислава Маданска

България и Румъния ще работят за строителството на Дунав мост 3. Съоръжението трябва да свърже Силистра с румънския град Кълъраш. За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и румънският му колега Траян Бъсеску. Двамата разговаряха по време на 18-ата среща на държавните глави от страните от Централна и Източна Европа в Братислава, предаде БТА.

Все още не е ясно как ще се финансира проектът. В момента се обсъждат варианти за средства от структурните фондове на Европейския съюз, Програмата за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия.

В петък трябва да бъде официално открит Дунав мост 2. Такси за преминаване по новото съоръжение няма да заплащат автомобилите на противопожарните служби, полицията и неотложната медицинска помощ на двете страни, както и преминаващите пешеходци и велосипедисти. Пътните превозни средства ще плащат такси, аналогични на тези, които са за Дунав мост, свързващ Русе и Гюргево – от 6 до 37 евро в зависимост от вида на превозните средства.

На срещата двамата президенти подкрепиха инициативата за съвместно писмо заедно с държавните глави на Австрия, Унгария и Турция, до президента на Азербайджан Илхан Алиев в подкрепа на проекта за пренос на каспийски газ до Европа по "Набуко-Запад".

Плевнелиев и Бъсеску са постигнали съгласие и за по-тясна координация по отношение на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Водещи

Най-четени