Дълговете на БДЖ са в размер на 171 млн. лева 09.05 | 16:31

Това заяви Данаил Папазов на среща с неправителствени организации в МС

От Мария Стоянова

171 млн. лева просрочени задължения са натрупали Българските държавни железници (БДЖ). Въпреки че компанията успя да намали дълга си със 100 млн. лева с помощта на схемата "дълг срещу собственост", размерът му все още е огромен и към момента дружеството не може да изплаща задълженията си в поставените срокове.

Това обясни Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията при среща с неправителствени организации в Министерски съвет.

Той коментира и въпроса с преструктурирането на БДЖ. "През 2013 година Министерство и БДЖ, заедно с двете дъщерни дружества, изготви план за преструктиране и финансово стабилизиране на Холдинг БДЖ за периода 2013 – 2023 година. Планът е разработен по дружества и цели да възстанови дългогодишната им жизнеспособност, въз основа на реалистични мерки. Т.е. признава всички дългосрочни и краткосрочни мерки на Министерството".

"От особена важност е всички да разберат, че най-важният елемент за оздравяването на дружеството, е предоговарянето на задълженията му", допълни Папазов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че Националната компания "Железопътна инфраструктура" също е в процес на преструктуриране като той се изпълнява по програмата за оперативно преструктуриране за периода 2011 – 2016 година. "В средата на миналата година се направи актуализация на тази програма. Основната цел на преструктурирането е да се създаде финансова компания, която да бъде устойчива", каза още Папазов.

Водещи

Най-четени