Държавата мисли дали да променя дяла си в Е.ОН 01.03 | 14:31

Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН са представили бюджети, които показват много лошо финансово състояние

От Елена Коцева

Държавата е пред дилема дали да направи промени в участието си в Е.ОН.

В бюджета си за 2011 г. Е.ОН предвижда загуба и за да се справи с това като мажоритарен собственик, иска да увеличи капитала си.

Пред държавата има няколко варианта - дали като собственик на 33 процента от дружеството да увеличи капитала си, за да запази същия размер на своя дял от компанията, или да не дава пари и съответно да намали дела си в Е.ОН.

Това съобщи министър Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

По думите му компаниите Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН са представили бюджети, които показват много лошо финансово състояние в резултат на последното ценово решение на ДКЕВР от 1 юли миналата година.

Дали електроразпределителните дружества наистина са в лошо финансово състояние, е работа на регулатора да прецени, каза Трайков.

Компаниите правят своите разчети и казват какви инвестиции са им необходими, регулаторът трябва да провери разчетите на дружествата, заяви министърът по повод на искания от дружествата скок на цените.

Според Трайков единственото, което държавата в лицето на ДКЕВР, може да направи е да внесе възможно най-голяма прозрачност при определяне на цените и на разходите на дружествата.

Водещи

Най-четени