Държавата прекратява концесията на "Горубсо-Мадан" 13.03 | 18:40

Заради забавените заплати и лошите условия на труд в мините

От Андриян Георгиев

Държавата ще предприеме действия по прекратяването на концесията на "Горубсо-Мадан”, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, концедентът има право да прекрати концесионния договор с едномесечно писмено предизвестие.

От Главна инспекция по труда са констатирали системно нарушаване на условията по изпълнение на концесионния договор, което не е отстранено в указания срок.

Това е причината МИЕТ да предприеме действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан" за добив от находищата "Крушев дол" и "Петровица".

"Дори когато един човек няма пари, може да запази думата си. Очевидно собственикът не умее да води коректен диалог. Не получихме нито график за заплатите, нито бяха платени частично в понеделник. Държавата ще търси друг изход за мината и тръгваме към отнемане на концесията. В тази индустрия се печели добре, не само когато се експлоатират подземни богатства и труда на хората, а и когато има добър мениджмънт", заяви Трайчо Трайков. 

Решението е взето заради системно бавещите се заплати и лошите условия за работа в мините.

Протестите в Мадан и Кърджали продължават - засега без успех, въпреки намесата на държавата.

В момента се мислело главно върху намирането на начин за изплащане на заработените от миньорите заплати, уточни социалният министър Тотю Младенов.

В края на миналата седмица Трайчо Трайков лично се намеси в проблема със забавените с месеци възнаграждения на миньорите. Министърът на икономиката разговаря в Мадан с общинари и ръководството на "Горубсо-Мадан”, след което обеща, че работниците ще получат 60% от парите си в понеделник (12 март). В противен случай Трайков заплаши с отнемане на концесията на миньорското дружество, мажоритарен собственик на което е Валентин Захариев.

Концесионерът изтъкна финансови загуби като основна причина за забавените заплати. "Горубсо-Мадан" има задължения и към държавата в размер на повече от 7 млн. лева.

Водещи

Най-четени