Държавата продава дела си в Пловдивския панаир 07.02 | 10:44

След спорове депутатите извадиха панаира от забранителния списък за приватизация

От Ралица Стоянова

Депутатите извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация. Това стана след едночасови дебати по промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, информира агенция "Фокус".

Акционерното участие на държавата в Панаира в момента е под 50 на сто. Заради това тя не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и през последните години не получава дивидент.

След отпадането от забранителния списък Агенцията по приватизация ще го предложи за продажба на борсата.

Трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир и публично да се извърши приватизацията, заяви Диан Червенкондев от ГЕРБ по време на дебатите.

В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание и без да взима дивиденти, обясни той.

Според Георги Пирински от "Коалиция за България" дружеството може да се развива с държавно участие.

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова се обърна към левицата с думите: "Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев определи дебата по промените като цирк. "Човек, като остане по-дълго в политиката, се превръща в наглец”, зави Велчев.

"За председател на парламентарна група трябва да имате повече аргументи, отколкото квалификации”, репликира Янаки Стоилов от "Коалиция за България". 

Водещи

Най-четени