Държавата се отказа от участие в ЧЕЗ 03.04 | 15:04

Правителството размисли, не е целесъобразно, обяви Владислав Горанов

От iNews.bg

Държавата се отказва от участие в ЧЕЗ, въпреки заявените преди време намерения да се включи в сделката за най-голямото ЕРП у нас. "България няма никакво намерение да участва в придобиването на активи, на част от активи или в продажбата на ЧЕЗ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на временната парламентарна комисия, създадена именно за казуса. "Правителството е размислило, евентуално участие е нецелесъобразно", добави Горанов, цитиран от Нова телевизия. Той подчерта, че позицията е съгласувана с министър-председателя Бойко Борисов.

От телевизията припомнят, че на 1 март, след среща между кандидат-купувача на дружеството "Инерком България" на Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи дори контролен дял от акциите на "ЧЕЗ България". Заради скандала със сделката бизнес дамата от Пазарджик се яви и пред депутатите. Обяснения дадоха и службите. 

Договорката между държавата и "Инерком” беше да са партньори, но властта да държи контрола. Гинка Върбанова се съгласи. След среща на Върбакова с ръководството на ЧЕЗ в Прага беше обявено, че дружеството започва проучване на възможността България да участва в покупката на най-голямото енергодружество у нас. Няколко дни по-късно, при посещението на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович у нас, се разбра, че ЕК наблюдава казуса с продажбата.

Водещи